خبرگزاری مهر _ گروه فرهنگ و اندیشه: «قیصر امینپور» عنوان یکی از آثار علی تقوی است که توسط انتشارات سوره مهر به چاپ رسیده است. تقوی در این کتاب، زندگی و آثار قیصر امینپور را در پنج فصل تنظیم کردهاست. فصل اول، از دوران کودکی آغاز و رویدادهای مهم زندگی او را روایت میکند. فصل دوم، به توصیف ویژگیهای اخلاقی قیصر میپردازد. فصل سوم، نقد و بررسی اشعار امینپور است. فصل چهارم، به نظریات قیصر، درباره جوانب گوناگون و مهم ادبیات و هنر، تحلیل و بررسی سبک شعری او در حوزههای گوناگون پرداخته شده است. فصل پنجم، آثار منثور امینپور را مورد تحلیل و بررسی قرار دادهاست.
در سالروز مرگ قیصر امینپور سراغ تقوی رفتیم تا برایمان از تجربه نوشتن درباره اینشاعر معاصر بگوید.
تقوی درباره نگارش کتاب مورد اشاره میگوید: برای نگارش و تألیف این کتاب که در شرح احوال و تحلیل و تبیین آثار زندهیاد قیصر امینپور است، حدود یکسال زمان صرف کردم. درباره قیصر و آثار او، کتابها و مقالات بسیاری به نگارش درآمده است، اما در اغلب این کتابها و مقالات، از سویی تنها به برخی از رویدادهای سالهای زندگی قیصر توجه شده است و از سوی دیگر، به متون و کتابهای نثر او بسیار کمتر پرداخته شده و تکیه اصلی و اساسی بیشتر آنها، بر بیان پارهای از ویژگیهای صورت و محتوای اشعار اوست. تا زمان نگارش اینکتاب، یعنی سال ۱۳۹۳، تمام این منابع و مآخذ به دقت بررسی و تحلیل، و در صورت ضرورت از آنها بهره بردم.
وی افزود: در ساحت شعر معاصر، قیصر شاعری پرآوازه و محبوب است و برای آن میتوان دلایلی برشمرد؛ اول، بهسبب ویژگیهای شخصیتی و خصائل اخلاقیاش که بهویژه برای نسل نوجوان و جوان جاذبههای بسیار داشت؛ دوم، بهواسطه حضور مؤثر او در ساحتهای مختلف ادبیات معاصر، ازجمله شعر انقلاب و دفاع مقدس، و شعر و ادبیات کودک و نوجوان؛ سوم، داشتن کسوت معلّمی و استادی در زبان و ادبیات فارسی که افزونبر آموزش جمع بسیاری از علاقهمندان این حوزه، پژوهش و نگارش چند اثر پژوهشی را به قلم او در پی داشته است. با این تفاسیر، نمیتوان مدعی شد در کتابی که در قالبی مشخص و با تعداد صفحات محدود به نگارش درمیآید، به تفصیل درباره چنین شاعری سخن گفته شود. اما، با رعایت جانب ایجاز، کوشیدم در فصول پنجگانه کتاب حاضر، مستند به مصاحبهها و یادداشتها و منابع و اسناد موجود، هم برهههای مهم زندگی قیصر را شرح و تبیین، و هم تمام آثار منظوم و منثور او را با نگاهی پژوهشی نقد و تحلیل کنم.
ایننویسنده در ادامه گفت: با توجه به زمینههای مطالعاتیام در حوزه شعر و ادبیات داستانی معاصر ایران، که تاکنون در قالب چند مجلد کتاب، ازجمله رئالیسم در ادبیات داستانی ایران و شرح احوال و تحلیل آثار چند شاعر معاصر، و مقالاتی پژوهشی منتشر شده است، با جریانهای شعری و سبک شاعران معاصر آشنایی داشتم. در نگارش این کتاب نیز، فرصتی فراهم شد تا دقیقتر دفترهای شعری و آثار منثور قیصر را بازخوانی نمایم و به شناخت جامعتری از این شاعر معاصر دست پیدا کنم.
تقوی در پایان، در پاسخ به اینسوال که کدام وجه قیصر امینپور برایش جذابتر بوده، گفت: بیگمان وجه شاعرانگی قیصر، بیش از سایر وجوه، تأثیرگذارتر و جذابتر است. در میان اشعار او، با سرودههایی ناب مواجه میشویم که با زبانی ساده و صمیمی و گاه سهل ممتنع، مضامینی عالی پیش روی مخاطب مینهد. البته در اینمیان نباید از نثر جذاب و خواندنی او غافل بود که در دو ساحت یادداشتنویسی و آثار پژوهشی، درخور اعتنا است و مخاطبان خاص خود را دارد.
نظر شما